Évfordulók szeptember 4-én

2015.09.03 12:21

   A NAP IDÉZETE:  "Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha mégoly apróságot is; - valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted."

ALBERT SCHWEITZER - életéről lejjebb!

  ROZÁLIA napja. Az egyik legszebb magyar női név viselője volt Palermói Szent Rozália (1130-1166), egy szicílai főnemes fejedelmi udvarban nevelkedő leánya, aki egy barlangba költözött, hogy életét imádkozással tölthesse. A járványos betegségek és Palermó védőszentje. Hazai tiszteletét Esterházy Pál nádor honosította meg.

  1805. szeptember 4-én született gróf hídvégi MIKÓ IMRE erdélyi magyar államférfi, művelődés- és gazdaságpolitikus, történész. Két ízben volt Erdély főkormányzója, egyszer Magyarország közmunka- és közlekedésügyi minisztere. Erdély Széchenyijeként emlegették, legfontosabb műve az Erdélyi Múzeum létrehozása. Történészként főleg forráskutatással foglalkozott, az ő szerkesztésében jelent meg az "Erdélyi történelmi adatok" c. forrásgyüjtemény első három kötete.

  1965. szeptember 4-én halt meg ALBERT SCHWEITZER, a XX. sz. talán legzseniálisabb polihisztora, teológus, orvos, orgonaművész, filozófus, tanár, az 1952-es Nobel-békedíj kitüntetettje. Világhírnevet a gaboni LAMBARÉNÉBEN alapított őserdei kórháza hozott neki, ahol ingyen gyógyította a helyieket, akiktől ezért az OGANGA - Nagy Fehér Varázsló - nevet kapta. Már fiatalon elhatározta, hogy az emberiség szolgálatának szenteli életét, s így is tett. Az I. világháború idején, mint "egy ellenséges állam polgárát" dél-Franciaországba internálták családjával, majd őt magát hadifogolyként Saint Rémy-be. 1924-ben térhetett vissza Lambarénébe, ahol kemény küzdelmet kellett folytatnia az éhinséggel és a vérhasjárvánnyal, majd mivel európai kapcsolatai a fasizálódás miatt megszakadtak, kapcsolatot épített ki brit és amerikai támogatókkal. A háború után világszerte népszerű lett, felszólalt a fegyverkezés ellen, hatására az emberi élet tiszteletének elve bekerült a Hippokratészi eskű módosított szövegébe. Fejfáját - miként a régi szerzetesek - ő maga faragta. Lambarénében halt meg, a kormány így búcsúztatta: "Meghalt a tiszteletre legméltóbb és a világ legtiszteltebb polgára... a legöregebb és leghíresebb GABONI."

  Márk Éva