Évfordulók szeptember 28-án

2014.09.27 13:49

 935. szeptember 28-án halt meg ( más források szerint 929-ben e napon gyilkolta meg saját öccse Boleszláv, aki aztán utódaként ült a fejedelmi trónra) I. Vencel cseh fejedelem, a csehek fő védőszentje. Ez a nap 2000 óta a cseh államalapítás ünnepe.

1213. szeptember 28-án történt a merénylet Meráni Gertrud, II. Endre király felesége ellen a pilisi erdőben. A gyilkosság megszervezésében bizonyára szerepe volt a pompakedvelő királyné költekezésének, és a magyarokat lenéző, őket néha barbároknak minősítő viselkedésének, továbbá Bertold nevű öccse minden földi jóval való elhalmozásának. Több forrás igazolja, hogy jó anya volt, gyermekei nagyon szerették, Béla herceg - a későbbi IV. Béla  - sosem bocsjtotta mag apjának, hogy nem sújtott le keményebben a bűnösökre.

1841. szeptember 28-án született George Clemenceau francia politikus, akinek nagy szerepe volt a Magyarországgal kötött trianoni békeszerződésben.

1857. szeptember 28-án született Mahler Ede orientalista, régész, csillagász, természettudós, az ELTE egyiptológiai tanszékének alapítója.

Márk Éva