Évfordulók szeptember 20-án

2015.09.19 10:14

  A NAP IDÉZETE:  "Hogy ki milyen vallásban hisz, ugyanolyan történelmi véletlen, mint hogy milyen nyelven beszél." GEORGE SANTAYANA amerikai filozófus, költő, író (1863-1952)

  Szeptember 20, a  Gyermekek Világnapja. Az UNICEF kezdeményezésére, elsősorban a fejlődő országok gyermekeinek megsegítésére döntöttek erről 1954-ben.

  1096. szeptember 20-án lépte át a magyar határt a BOUILLON GOTTFRIED lotharingiai herceg vezette keresztes sereg - ez a herceg foglalta el később Jeruzsálemet, alapította meg a keresztény királyságot, melynek uralkodója is lett. A korábban már rengeteg kárt okozó, szervezetlen, ellátatlan keresztes hordák dúlva, fosztogatva vonultak át az országon, amit KÁLMÁN király nem nézhetett tétlenül; szabályszerű csatákban verte szét őket, utasításba adva, hogy senkinek se kegyelmezzenek. Megesett, hogy Moson várát is ostromolni kezdték, ám az épp ott tartózkodó király ott is győzedelmeskedett, így végső soron a keresztesek átvonulása adta meg a bizonyítékát, hogy a papnak nevelt Könyves Kálmán hadvezérnek is kiváló volt.

Bouillon Gottfried azonban nem csürhét, hanem igazi sereget vezetett, tisztelettel bejelentkezett a magyar királynál és engedélyt kért az átvonulásra. Az engedélyt megkapta, de néhány főemberét, köztük öccsét "vendégségben" kellett hagynia, akik csak akkor követhették - tisztes és biztonságos kísérettel - amikor a herceg utolsó katonája is elhagyta az országot. KÁLMÁN a kijelölt útvonal teljes hosszában elárusító helyeket létesített, ahol a keresztesek "méltányos áron" élelmet vehettek. A biztonság kedvéért egy magyar sereg - valószínűleg ÁLMOS herceg vezetésével - határtól határig kísérte a százezernyi keresztest. Ezután Kálmán elengedte a gazdagon megajándékozott túszokat, akik jó hírét vitték a nagy magyar királynak.

  1870. szeptember 20-án lett az egyesített Olaszország fővárosa RÓMA, miután a megegyezést hiába szorgalmazó II. VIKTOR EMÁNUEL annektálta a Pápai Államot. IX. PIUSZ elzárkózása miatt - aki a Vatikán foglyának tekintette magát - az új államban radikális politikusok kerülhettek hatalomra. Az ügy az 1929-es lateráni szerződéssel rendeződött.

  Márk Éva