ÉVFORDULÓK SZEPTEMBER 13-án

2014.09.12 13:49

1446. szeptember 13-án a magyar országnagyok megállapodtak Jan Giskra főkapitánnyal, hogy további három évig kezében tarthatja a körmöci bánya- és pénzverőkamarát, Kassát, Lőcsét, Eperjest és Bártfát, három megye kamarahasznát és a harmincadokat, és a zólyomi várakat, viszont kötelezték, hogy zsoldosait fizesse, a korábban elfoglalt városokat visszaadja, és az általa 1439 óta emelt erődítményeket lerombolja.

1540. szeptember 13-án választották királlyá II. János néven I. (Szapolyai) János magyar király és Jagello Izabella lengyel királylány csecsemő fiát, aki később János Zsigmond néven Erdély első fejedelme lett. Életéről rövid írást találhatnak itt: korok.webnode.hu/products/ii-janos-zsigmond/ .

1598. szeptember 13-án halt meg II. Fülöp spanyol király, V. Károly császár fia.Bigott katolikusként törvényeivel igencsak megkönnyítette az inkvizíció dolgát, így közvetve több tízezer ember kegyetlen haláláért felelős. Ő tette Madridot Spanyolország fővárosává, ahol fölépítette az Escoriált. Szinte mindentől rettegett, pl. a betegségektől, de főleg az ellenségektől, akik önkényeskedése miatt számosan voltak. Gyűlölte a muzulmánokat, a reformátusokat, a zsidókat, gyakorlatilag mindent és mindenkit. A nagyhatalmú ország uralma alatt anyagi csődbe került, 1588-ban Anglia megverte a "legyőzhetetlen" Nagy Armadát. Elsőszülött fia, a Schiller és Verdi által megörökített don Carlos (Habsburg Károly asztúriai herceg) gyengeelméjű és fizikailag is fogyatékos volt ősei közeli rokonházassága miatt, pl. csak négy dédszülője volt a normális nyolc helyett. Utóda fia, III. Fülöp lett, további utódai szintén betegesek és gyengeelméjűek, az uralkodásra alkalmatlanok voltak.

1705. szeptember 13-án halt meg Thököly Imre Felső-Magyarország, majd Erdély fejedelme. Életéről "Választott fejedelmek" cím alatt itt olvashatnak:korok.webnode.hu/products/v-/ .

Márk Éva