Évfordulók szeptember 10-én

2015.09.09 13:10

   A NAP IDÉZETE: Ha már nem érti, legalább a dallamát jegyezze meg! - mondta Albert Einstein egy újságírónak a relativitás elméletről.

  Szeptember 10. HUNOR napja, a név a csodaszarvas eredetmondából származik. A hun (latinul hunnus) népnév kicsinyítőképzős származéka. A NIKOLETTEK szintén ekkor ünneplik névnapjukat, a név a Nikolausz ( Miklós) női változata.

  1269. szeptember 10-én István ifjabb király követei útján kölcsönös segítségnyújtási és kettős házssági szerződést kötött I. Károly sziciliai királlyal.A gyermekek: a magyar László herceg, és Anjou Izabella házasságát a magyar Sárosban véglegesítetették.

 1552. szeptember 10-én született Pálffy Miklós hadvezér, országbíró, Pozsony vármegye főispánja, esztergomi főkapitány. A tizenöt éves háború legkiválóbb magyar hadvezére volt. Elfoglalta Füleket, Szécsényt, Párkányt, Visegrádot és Vácot. Részt vett Esztergom 1594-es ostromában és a mezőkeresztesi csatában. Legemlékezetesebb haditette, hogy Győr várát rajtaütésszerűen visszaszerezte a törököktől.

1919. szeptember 10-én írták alá a franciaországi Saint Germain-en-Laye kastélyában a békeszerződést Ausztriával az antant képviselői. Ausztria elvesztette
Dél-Tirolt, Triesztet, Isztriát és Dalmáciát. El kellett ismernie Magyarország, Csehszlovákia, Lengyelország és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság állami
önállóságát. A szerződés kimondta Ausztria függetlenségét és megtiltotta az Anschluss-t.

Márk Éva