ÉVFORDULÓK SZEPTEMBER 10-én

2014.09.09 14:05

1269. szeptember 10-én István ifjabb király (IV. Béla fia) követei révén a dél-itáliai Melfiben kölcsönös segítségnyújtási és kettős házassági szerződést köt I. Károly szicíliai királlyal. Az előző szerződés Ottokár cseh király ellen irányul, az utóbbi pedig a királyi gyermekek, László herceg (a leendő IV. (Kun) László) és Anjou Izabella, valamint Mária hercegnő és Anjou Károly házasságáról intézkedik. A két kisleány a következő évben költözik új hazájába.

1382. szeptember 10-én halt meg hosszas betegeskedés után I. (Nagy) Lajos, a lovagkirály. Hódító politikát folytatott, meghódította Horvátországot, Dalmáciát, hadat viselt Nápoly és Velence ellen, vazallusává tette Szerbiát, támadta a litvánokat és tatárokat. Megszerezte a lengyel trónt, birodalmához csatolta Halicsot, és 1377-ben elsöprő győzelmet aratott I. Murád fölött, s ezzel egy évtizedre megállította a törököt európai támadásaiban. Ő alapította a pécsi egyetemet 1367-ben. Arany János remeke, a Toldy-trilógia Nagy Lajos korában játszódik.

1898. szeptember 10-én a sétáló Erzsébet császárnét egy olasz anarchista leszúrta. A magyarok körében rendkívül népszerű királyné a reprezentációs terhek, valamint anyósa, Zsófia főhercegnő nehéz természete és fia, Rudolf főherceg öngyilkossága miatt súlyos depresszióval küzdött, amit utazgatással próbált enyhíteni. Szívesen időzőtt Gödöllőn a Grassalkovich kastélyban.

Márk Éva