Évfordulók október 7-én

2015.10.06 14:30

    A NAP IDÉZETE: "Aki irányítja a múltat, az irányítja a jövőt, aki irányítja a jelent, az irányítja a múltat." GEORGE ORWELL

 Október 7. AMÁLIA napja. A név germán eredetű, egy gót királyi családhoz tartozó személyt jelentett.

  1411. október 7-én jegyezte el kislányát, a kétéves Erzsébetet a 14 éves Habsburg ALBERT osztrák herceggel Zsigmond magyar király. Albert Habsburgként első volt a magyar trónon, aki Titelig jutott a török ellen, ahol azonban csata nem történt, ezért feloszlatta seregét. Addigra a katonák közt vérhasjárvány tört ki, mely a fiatal királyt is megfertőzte. Ő maga Neszmélyig jutott, ott halt meg. Utóda (utószülött) V. LÁSZLÓ, a Hunyadiak ellenfele lett.

 1571. október 7-én Don Juan d' Austria ( V. Károly német-római császár természetes fia), spanyol hadvezér vezetésével Lepantonál a Szent Liga hajóhada fényes győzelmet aratott a Török Birodalom tengeri flottája fölött. Az ütközet több, mint öt órán át zajlott és a 129 gályából, 6 velencei gyorsgályából és több, mint 100 kisebb hajóból álló keresztény hajóhadnak sikerült felülkerekednie a számbeli fölényben lévő törökökön.

  Márk Éva