Évfordulók október 3-án

2015.10.02 13:30

   A NAP IDÉZETE:  " A világtörténelem sajnos nem holmi szép költészet. Híjával van a változatosságnak. Főként a kellemetlen dolgok ismétlődnek egyre-másra."E. H. GOMBRICH művészettörténész

  Október 3. HELGA napja. Északi germán eredetű név, rokonnevei Olga és Hella. Szent Helga (Olga) orosz nagyhercegnő volt (890-969), aki férje halála után kisfia helyett kormányzott olyan tehetségesen, mellyel meggyorsította Oroszország felemelkedését.

  1226. október 3-án halt meg ASSISI SZENT FERENC. A város leggazdagabb fiaként bőségben dúskáló "aranyifjúként" élt, míg egy háború teljesen megváltoztatta a világról vallott felfogását. Feladta addigi életmódját, városából kivonulva a teljes szegénységet választotta. Hamarosan társai akadtak, de ahhoz, hogy renddé alakulhassanak szükségesnek érezte a pápa jóváhagyását. Elutazott III. INCÉHEZ, akit megnyert hatalmas hitével. Rendjében nem volt egyetértés a teljes evangéliumi szegénységet illetően, sokan megvalósíthatatlannak tartották, emiatt magányba vonult. Imádkozott, nélkülözött, sanyargatta magát, halála előtt megjelentek rajta Krisztus sebei. Még két év sem telt el, amikor 1228. júl. 16-án szentté avatták.

  1831. október 3-án oldották fel Magyarországon a kolerazárlatot. A járvány Ázsiából indult, 1829-ben ért Európába. Kórokozóját ROBERT KOCH fedezte fel 1884-ben, de a kór ezután is többször pusztított. Sajnálatos és a gazdag országokra nézve szégyenletes módon nagy területeken mindmáig gyakran felüti a fejét. A kolera súlyos hasmenéssel és hányással, majd kiszáradással járó betegség, leggyakrabban szennyezett víz, ill. az ezzel érintkező élelmiszer okozza. Védekezni a higiénia szabályait szigorúan betartva lehet ellene, amire Földünk millióinak máig nincs módja.

  Márk Éva