Évfordulók október 26-án

2014.10.26 09:22

1596. október 26-án zajlott Mezőkeresztesnél a 15 éves háború egyik legnagyobb összecsapása. Nem egyszerű csata volt: két nagyhatalom (török - osztrák), két vallás (keresztény - muzulmán), vagyis két világ ütközött meg. Az első nap a keresztények győzelmét hozta, akik rögtön fosztogatásba kezdtek, miközbena törökök rendezték soraikat, majd csúnyán megverték a keresztényeket. A 15 éves háború történetéhez kapcsolódó cikkünk: https://korok.webnode.hu/products/topor-istvan-a-tizenot-eves-haboru-1591-1606-tortenete-a-bocskai-szabadsagharc-kezdeteig/

1613. október 26-án (vagy 27-én) gyilkolták meg Báthory Gábor erdélyi fejedelmet.
Rövid, de gazdag életéről honlapunkon olvashatnak: korok.webnode.hu/products/bathory-gabor/

1879. október 26-án született Fedák Sári a XX. sz. első felének legismertebb színésznője, Molnár Ferenc felesége. Rendkívül népszerű volt. A mozgókép létrejöttekor már nem volt elég fiatal ahhoz, hogy a karakteréhez illő szerepeket eljátszhassa. A II. világháború után a korábban "vörösnek" titulált színésznőt nácirajongónak minősítették és 8 havi börtönre ítélték. Szabadulása után nem volt helye a színpadon. 74 évesen halt meg Budapesten.

1941. október 26-án halt meg Arkagyij Gajdar, szovjet ifjúsági regények - többek közt a Timur és csapata - írója. Tizennégy évesen lépett be a Vörös Hadseregbe, három év múlva ezredparancsnok lett. Fia tengernagy volt a flottánál, unokája 1992-ben pár hónapig Oroszország ügyvivő miniszterelnöke.

Márk Éva