Évfordulók október 21-én

2015.10.20 10:53

  A NAP IDÉZETE:  "Ne felejtsük el honnan indultunk, ha már megértük a hová érkezést!" TÓTH ÁKOS újságíró.

  Október 21. ORSOLYA napja. Ez a szép női név a latin ursula - kismedve, medvécske - szóból ered. Népi időjósló nap: ha ekkor szép az idő, karácsonyig meg is mered, ill. amilyen az idő ilyenkor, olyan lesz a télen.

  Október 21. FÖLDÜNKÉRT VILÁGNAP, melyről a döntés az ENSZ több természetvédelemmel foglalkozó szervezetének összefogásával született meg. A riói csúcson el is fogadták a biológiai sokféleségről szóló egyezményt, megszületett az éghajlatváltozási keretegyemény is. A számos döntésből igen kevés valósul meg, a nap mégis az ENSZ egyik ünnepe.

  1542. október 21-én kezdték meg RARES PÉTER moldvai vajda hadai Erdély dúlását, Brassótól Besztercéig. FRÁTER GYÖRGY november elején verte ki őket az országból.

  1764. október 21-én született BIHARI JÁNOS hegedűművész, a magyar verbunkos zene legjobbja, a kuruckor zenei hagyományának ápolója. Liszt Ferenc is nagyra tartotta. Egy útja során az őt szállító szekér felborult, karja eltört, nem tudták rendesen meggyógyítani. Itt-ott még játszott ugyan, de virtuozitása többé nem érvényesült. Mély nyomorban halt meg.

  Márk Éva