Évfordulók október 19-én

2015.10.18 13:21

  A NAP IDÉZETE:  "Az emberiség története meghatározóan inkább a tönkretételek, a rombolások, a pusztítás és leigázások története. Az emberré válás folyamatában mintha programhiba telepedett volna." POLGÁR ERNŐ író, szerkesztő, művelődéstörténész

  Október 19. Nándor napja. A dunai bolgárokat, vagyis egy népet neveztek így. A XIX.sz.-i nyelvújításkor a német Ferdinánd név magyarítására alkották, azóta honosodott meg nyelvterületünkön.

  1587. október 19-én halt meg FRANCESCO de MEDICI toszkánai nagyherceg. Első felesége Habsburg Johanna, I. Ferdinánd német-római császár és magyar király leánya volt. Az ő halála után vette feleségül addigi szeretőjét BIANCA CAPELLOT, akivel egy napon halt meg, talán maláriában, bár valószínűbb, hogy mérgezés miatt.

  1813. október 19-én fejeződött be a lipcsei csata, amelyben Napoleon súlyos vereséget szenvedett. A franciák kb. 200 ezres seregével szemben állt 340 ezer svéd, magyar, orosz, osztrák és porosz katona, ezért is kapta az esemény a NÉPEK CSATÁJA nevet. Több, mint száz évig nem zajlott ilyen hatalmas ütközet Európában.

  1950. október 19-én ért véget TIBET teljes megszállása; a dalai láma Indiába menekült. Az invázió már 1949-ben elkezdődött, és India valamint Nagy-Britannia erőteljes tiltakozása ellenére a fenti napon befejeződött. Tibet történelméről olvashatnak röviden itt: korok.webnode.hu/products/tibet-tortenelme1/

  Márk Éva