Évfordulók október 14-én

2015.10.13 13:44

   A NAP IDÉZETE: "Nekünk magyaroknak valóságos szellemi betegségünk a sok beszéd, melynek egy ellenszere van: a tett. " KLEBERSBERG KUNO

  Október 14. ILONA napja. A név a Helena magyar változata, amely tőlünk több más nyelvbe - finn, német, szlovák, cseh - is átkerült. jeles magyarországi viselői: I. Béla király leánya, horvát királyné, I. Géza és Szent László testvére; később Upos szerb nagyzsupán leánya ILONA, II. (Vak) Béla felesége, valamint a középkorból ZRÍNYI ILONA, akiről bővebben itt olvashatnak: korok.webnode.hu/products/feher-liliom-fekete-gyaszban-zrinyi-ilona1/

  1604. október 14. éjjelén BOCSKAI ISTVÁN  korok.webnode.hu/products/bocskai-istvan

Álmosdnál szétverte a Belgiojoso által ellene vezetett, túlerőben lévő császári sereget. A csata elindítója volt a korábban császárhű főúr Habsburg-ellenes felkelésének.

  1944. október 14-én halt meg ERWIN ROMMEL, aki az El-Alamein-i vereség után pontosan átlátta, hogy a németek elvesztették a háborút. 52 éves volt, amikor lehetőséget kapott az öngyilkosságra, mivel hallgatólagosan támogatta a Hitler elleni merényletet.

  1986. október 14-én kapott NOBEL-békedíjat a holokauszt-túlélő, Magyarországon született amerikai író ELIE WIESEL egyetemi tanár. A norvég bizottság az "emberiség hírvivőjének" nevezte őt, aki "a béke, a jóvátétel, a megbékélés és az emberi méltóság" üzenetét közvetíti az emberiség felé.

  Márk Éva