Évfordulók október 14-én

2014.10.13 17:58

1259. október 14-én kapta meg IV. Béla király IV. Sándor pápa levelét, melyben határozottan óvja, hogy szövetségre lépjen a tatárokkal. Katonai segítséget a pápa ugyan nem nyújtott a magyar királynak, de amikor tudomására jutott a kán házassági ajánlata a két uralkodó gyermekei között, így reagált: "... távol legyen tőled fiad vagy leányodat pogány házassággal beszennyezni..."

1604. október 14. éjjelén Bocskai István Álmosdnál szétverte a Belgiojoso által ellene vezetett, túlerőben lévő császári sereget. A csata elindítója volt a korábban császárhű főúr Habsburg-ellenes felkelésének. A fejedelem életéről itt olvashatnak: korok.webnode.hu/products/bocskai-istvan/

1962. október 14-én kezdődött a két hétig tartó kubai rakétaválság, amikor a világ közel került egy atomháborúhoz. A hidegháború során az USA rakétákat telepített Törökország, Olaszország és Nagy-Britannia területére. A fenyegetésre a szovjetek Kubában szereltek föl ballisztikus rakétákat, köztük atomfegyvereket. Az emberiség szerencséjére győzött a józan ész.

1986. október 14-én kapott Nobel-békedíjat a holokauszt-túlélő amerikai író, egyetemi tanár Elie Wiesel. A norvég Nobel-díj Bizottság "az emberiség hírvivőjének" nevezte őt, aki "a béke, a jóvátétel, a megbékélés és az emberi méltóság" üzenetét közvetíti az emberiség felé.

Márk Éva