Évfordulók október 13-án

2014.10.12 17:45

1435. októbr 13-án halt meg a stájer eredetű főúri családból származó Cillei Hermann, Kotromanity Katalin bosnyák királyi hercegnő fia, Cillei Borbála magyar királyné apja, Luxemburgi Zsigmond magyar király apósa és tanácsadója, horvát-szlavón bán, korának egyik legbefolyásosabb magyarországi politikusa.

  54. október 13-án halt meg Claudius római császár felesége mérgesgombájától. Caligula meggyilkolása után került trónra, mert őt találták a szenátorok a legkevésbé veszélyesnek, vélhetően fogyatékossága miatt, amire rá is játszott abban a korban, amikor patriciusnak lenni nem volt éppen életbiztosítás. Intelligens, sokat olvasó ember volt, de műveltségét titkolta, amiért kortársai és a történetírók nem sokra tartották. Seneca miatt gyengeelméjű nyomorékként él a köztudatban, anyja - a Cleopátra iránti szerelméről ismert Marcus Antonius leánya - szörnyetegnek, az ostobaság mintaképének nevezte. Nevelőjének, Titus Liviusnak köszönhető rendkívüli tudásával Augustus császárt is sikerült meglepnie. Utóda Néró lett.

1676. október 13-án született II. Apafi Mihály, az utolsó tényleges erdélyi fejedelem és Bornemissza Anna egyetlen felnőttkort megért fia. Rövid és nehéz életéről itt olvashatnak:  korok.webnode.hu/products/v-/