Évfordulók november 9-én

2014.11.08 11:30

1456. november 9-én Nándorfehérváron Hunyadi László meggyilkoltatta családja legnagyobb ellenfelét, Cillei Ulrikot (Erkel operájában: "Meghalt a cselszövő nem dúl a rút viszály..."). A mindössze 15 éves V. László - (Habsburg) Albert magyar király és Luxemburgi Erzsébet fia) - az addig Hunyadi-kézen lévő királyi birtokokat anyai nagybátyjának, Cillei Ulriknak adományozta. Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár és Cillei Borbála fiaként ezzel mintegy kisemmizte a nagyhatalmú Hunyadi családot. Szilágyi Mihály (Mátyás és László anyjának fivére) tanácsára - akinek tudomására jutott, hogy idősebb unokaöccsét, Lászlót a Cillei-Garai szövetség meg akarja öletni - csak a királyt és Cilleit engedték be a várba, nagyszámú kiséretüket nem. A hatalmi harcok - klánháborúk - két nagymúltú család kihalásához vezetett.

1738. november 9-én halt meg Rákóczi József, II. Rákóczi Ferenc fejedelem idősebb fia, akit öccsével együtt a bécsi udvar elszakított szüleitől, hogy császárhű nevelést kapjanak. A meglehetősen léha életet élő fiatalembert a törökök is fel akarták használni egy Habsburg-ellenes háborúban, eredmény nélkül. Az Erdély elleni hadjárat során kitört pestis-járvány vitte el 38 éves korában.

1929. november 9-én Született Kertész Imre, a magyar irodalomtörténet egyetlen Nobel-díjas írója, aki a következő indoklással kapta a világ első számú  díját: " Egy írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben."