Évfordulók március 8-án

2014.03.07 17:52

   Március 8. Nemzetközi nőnap, annak emlékére, hogy 1857-ben e napon lépett sztrájkba 40 000 textil- és konfekcióipari munkásnő New Yorkban, több bért és rövidebb munkaidőt követelve.

1464. március 8-án halt meg Podjedrád Katalin, I. György cseh király leánya, I. Mátyás magyar király felesége. Édesanyja, Kunigunda stenbergi bárónő az ő és ikertestvére szülésébe halt bele. A tizenöt éves Katalin fiút szült, de az eseményt egyikük sem élte túl.

1679. március 8-án született Sarolta Amália hessen-wanfriedi hercegnő, II. Rákóczi Ferenc felesége. Szülei házasították össze az egyik leggazdagabb magyar család utolsó sarjával, házasságukból két gyermek, József és György érte meg a felnőttkort. Lefizetve a bécsújhelyi börtön parancsnokát megszöktette férjét, valószínüleg a kivégzés elől. Büntetésből internálták, fiait elvették tőle. 1706 végén törvénytelen kislányt szült, aki csak pár hétig élt. Házassága a fejedelemmel tönkrement - kölcsönösen csalták egymást, az ő szeretője állítólag egy német gróf volt. Utolsó éveiben zárdában élt, ahol a szigorú regula nem vonatkozott az arisztokrata, vagy csak nagyon gazdag hölgyekre.

1921. március 8-án született Romhányi József író, költő, műfordító, operalibrettók, slágerszövegek nagy sikerű szerzője. Neki köszönhetjük többek közt dr. Bubót és Mézga Aladárt.

Márk Éva