Évfordulók március 7-én

2014.03.06 19:53

 IE. 384. március 7-re teszik a nagy görög tudós, filozófus, Arisztotelész születésnapját. Mestere volt Platon, mindkettejüket a a nyugati gondolkodók legnagyobbjai között tartják számon. Nevelője volt a történelem egyik legnagyobb hadvezérének, Nagy Sándornak, majd Athénba visszatérve megalapította iskoláját a Lükeiont (latinul liceum), s ott írta művei nagy részét (Organon, Rétorika, Poétika, Metafizika, Az athéni állam).

203. március 7-én szenvedett mártírhalált két fiatal nő, Szent Perpétua, egy patricius felesége, és rabszolganője, Szent Felicitasz. Perpétua művelt nő volt, naplója és szenvedéstörténetük jegyzőkönyve fennmaradt. Egy keresztény csoprt tagjaiként Septimius Severus császár üldözésének áldozatai lettek. Perpétuának megengedték, hogy a börtönben szoptassa csecsemőjét, Felicitász pedig ott szülte meg gyermekét. Hosszú, nehéz fogság, és rövid tárgyalás után halálra ítélték a kis keresztény csoportot, s a fenti napon egy arénában vadállatok elé vetették őket. Mivel azok nem támadtak rájuk, tőrrel végeztek velük.

1608. március 7-én Kolozsvárott fejedelemmé választották Báthory Gábort. Bár nemrég még egy megfontoltabb, idősebb uralkodó mellett érveltek a rendek, Báthory Gábor hajdúi segítségével elfoglalta a trónt. A különös sorsú fiatal fejedelem életéről itt olvashatnak: korok.webnode.hu/products/bathory-gabor/

  Márk Éva