Évfordulók március 6-án

2014.03.05 18:19

1240. március 6-án erősítette meg esztergomi érseki székében IX. Gergely pápa Rátót nembéli Mátyást. A krónikák szerint a nemzetség itáliai eredetű, két ősük, Roland és Olivér az apuliai Casertából vándorolt be, amikor Kálmán király szicíliai menyasszonyát kísérték Magyarországra, s a királytól kapták a Veszprém megyei Rátótot lakhelyül. Mátyás püspök 1241-ben halt meg a Sajó menti csatában.

1447. március 6-án választották meg V. Miklóst (Tomasso Parentucelli), a művészetek és tudományok barátját, az első reneszánsz pápát. Írókkal, tudósokkal vette körül magát, ő alapította meg a vatikáni könyvtárat. Nem tudta elérni a keresztény hatalmak összefogását a török hódítók ellen. Uralkodása idejére esett a második rigómezei csata (Hunyadi János egyik veresége,1453). Ő végeztette ki a pápaság ellen lázító római politikust Stefano Porcarot, akinek korábban kétszer is kegyelmet adott, mert a halálos ítélet ellenkezett humanista elveivel.A férfi azonban a felheccelt csőcselékkel csaknem romba döntötte Rómát, így a pápának nem maradt más választása, jóvá kellett hagynia az ítéletet, a döntés azonban nagyon megviselte.

1583. március 6-án Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király unokaöccse, Zsigmond kiskorúsága idejére három embere - Kendy Sándor, Kovacsóczy Farkas, és Sombory László - kezelésére bízta kisebbik országa kormányzását. Báthory István, lengyel királlyá választása után bátyját, Kristófot tette meg kormányzóvá, aki halála közeledtét érezve kilenc éves fiát, Zsigmondot választatta fejedelemmé. A soha meg nem komolyodó Zsigmondról itt olvashatnak:korok.webnode.hu/products/bathory-istvan-es-bathory-zsigmond/ 

Márk Éva