Évfordulók május 4-én

2014.05.03 13:17

KÖSZÖNTSÜK SZENT FLÓRIÁN NAPJÁN A SOKSZOR EMBERFELETTI MUNKÁT IS MÉLY HIVATÁSTUDATTAL (és igen csekély állami elismeréssel) VÉGZŐ TŰZOLTÓINKAT!

Szent Flórián a tűzzel dolgozók (tűzoltók, serfőzők, fazekasok, pékek, kovácsok, kéményseprők) védőszentje. A napot Magyarországon 1991 óta ünnepeljük.

1127. május 4-én égett le a salzburgi székesegyház. Felújítására II. István (Könyves Kálmán és Felicia normann hercegnő fia) pénzt és ajándékot küldött. Nem sokkal korábban kötött békét a magyar király és a salzburgi püspök, Felicián esztergomi érsek közvetítésével. II. István ekkor kezességet vállalt, hogy megkíméli a betörésektől az érsekség birtokait.

1541. május 4-én kezdődött Buda ostroma, ami augusztus 21-ig tartott. A várat az osztrákok ellen Fráter György védte I. (Szapolyai) János király özvegye, Izabella királyné és csecsemő fia, János Zsigmond nevében, Török Bálint vezetésével. I. Szulejmán érkezéséig tartottak ki, aki elkergette a Habsburgok von Roggendorf vezette seregét, de a győzelem - köztudottan - nagyon drága lett. A budai török vilajet 1686-ig török megszállás alatt maradt. János Zsigmond erdélyi fejedelemről itt: korok.webnode.hu/products/ii-janos-zsigmond/ , Izabella magyar királynéról pedig itt olvashatnak többet:korok.webnode.hu/products/erdely-fejedelemasszonya-izabella-magyar-kiralyne1/

1849. május 4-től május 21-ig tartott Buda ostroma, amit ezúttal az osztrákok védtek a magyarok ellen. A vár már a török alóli felszabadítás idején (1686) is elavult volt, a fenti időpontra végképp azzá vált. A vár ostromát a magyar erők megnyerték, de Hentzi osztrák vezérőrnagynak semmi sem volt drága: Görgey békeajánlata ellenére lövette Pestet, elpusztítva az Al-Dunasor gyönyörű palotáit. Sok történész tartotta fölöslegesnek Buda ostromát, mert a magyar erők emiatt nem tudták tovább támadni az osztrák csapatokat.

MÁRK ÉVA