Évfordulók május 26-án

2015.05.25 13:42

  1595. május 26-án halt meg NÉRI SZENT FÜLÖP. A  korunkban "LEGYETEK JÓK HA TUDTOK" c. filmből megismert, már életében szentként tisztelt embert, aki a társadalom perifériáján élők számára is kiszolgáltatta a szentségeket, amivel megbotránkozást keltett, 1622-ben avatták szentté Loyolai Ignáccal, Xavéri Ferenccel, Avilai Terézzel és Sevillai Izidorral.

  1566. május 26-án született III. MEHMED oszmán uralkodó, I. Szulejmán és HÜRREM szultána unokája, aki trónra kerülve 19 fiútestvérét ölette meg.1596. október 22-én Mezőkeresztesnél csapatai vereséget szenvedtek volna BÁTHORY ZSIGMOND fejedelem és Habsburg Miksa főherceg egyesült seregétől, de a fegyelmezetlen, zsákmány után kutató keresztényeket a visszatérő egységes és fegyelmezett török sereg legyőzte. Ez volt az ország területén az utolsó oszmán győzelem nyílt csatában.

  1912. május 26-án született KÁDÁR (eredetileg Csermanek) JÁNOS, a XX. sz.-i magyar történelem egyik maghatározó alakja, több mint 30 éven át Magyarország első embere. Egy Abbáziában szolgáló félig szlovák, félig magyar cselédlány törvénytelen gyermeke volt, apja egy ugyanott szolgáló honvéd, civilben pusztaszemesi kisbirtokos. Fiatalon csatlakozott az illegális kommunista nozgalomhoz. 1933-ban kétévi fegyházra ítélték, majd a német megszállás után ismét letartóztatták, ekkor sikerült megszöknie. Több tisztséget betöltött az MKP-ben, de 1952-ben életfogytiglani börtönre ítélték. 1956-ban vállata a szovjetek behívásának dicstelen szerepét és az azt követő megtorlások levezénylését. A Nagy Imre és társai rehabilitását kihírdetőLB-ítélet napján, 1989. július 6-án halt meg. NÉMETH MIKLÓS szerint halála előtt papot hívatott.

  Márk Éva