Évfordulók május 25-én

2015.05.24 10:36

  Május 25. I. ORBÁN pápa, a szőlőművelők, kádárok, kocsmárosok védőszentjének ünnepe, az utolsó "fagyosszent". Ha ezen a napon szép idő volt, a gazdák megkoszorúzták a szőlőhegyeken sokfelé állított Orbán-szobrot, még borral is kínálták, ha viszont borús volt az ég az rossz termést jósolt, ilyenkor megvesszőzték vagy sárban húzgálva "büntették". Baranyai megfigyelés, hogy Orbán lecsípheti a kukoricát.

   992. május 25-én halt meg I. MIESZKO, a polán nevű törzs fejedelme, az első történelmileg hiteles személy a lengyel uralkodók közül. Ő térítette népét a kereszténységre, miután 964-ben megkeresztelkedett. Több templomot, püspökséget is létesített, várakat épített, területeket hódított országának. Utóda I. (Vitéz) BOLESZLÁV lett, aki folytatva apja művét fontos európai hatalommá tette Lengyelországot.

  1571. május 25-én választották Erdély fejedelmévé BÁTHORY ISTVÁNT, a későbbi lengyel királyt. Bővebben: korok.webnode.hu/products/bathory-istvan-es-bathory-zsigmond/

  1786. május 25-én halt meg STJEPAN ANIBAL ZANOVIC, " Albánia hercege". "Szerbia császára", dalmáciai kalandor gróf, költő, író. Szkander bég leszármazottjának mondta magát, megismerkedett az európai nemesség és irodalmi élet legjelentősebb képviselőivel, s közben különféle kereskedelmi ügyletekből meggazdagodott. 35 évesen öngyilkos lett.

  Márk Éva