Évfordulók május 21-én

2014.05.20 19:28

1849. május 21-én a magyar honvédsereg háromheti ostrom után Görgey Artúr főparancsnok irányításával visszafoglalta Buda várát a Heinrich Hentzi parancsnoksága alatt álló császári erőktől. Ugyanezen a napon Varsóban I. Miklós orosz cár és I. Ferenc József osztrák császár megállapodott az orosz hadsereg magyar forradalom elleni intervenciójában.  1992-ben a magyar kormány ezt a napot a Magyar Honvédelem Napjának nevezte ki.

1916. május 21-én 98 éves korában elhunyt Görgey Artúr a magyar történelem egyik legjelentősebb hadvezére.


Számtalan dicsőséges hadjáratának egyik csúcsa Buda 1849. május 21-i visszavétele volt. Ennek 67. évfordulóján szenderült örök álomra. Tevékenysége sokáig megosztotta a történésztársadalmat. A méltatlanul rásütött "áruló" bélyegét azonban mára már remélhetőleg sikerült letörölni, és méltó helyet foglalhat el a haza nagyjai között. Mindenki számára ajánlom Életem és működésem Magyarországon 1848-ban és 1849-ben című könyvét.

1932. május 21-én repülőszerencsétlenség áldozata lett Endresz György pilóta. Nevét a magyar repülés aranykönyvébe azzal írta be, hogy 1931. július 15-16-án Magyar Sándor navigátor társával elő magyarként repülték át az Atlanti-óceánt. A "Justice for Hungary" (Igazságot Magyarországnak) nevet viselő Lockheed Sirius típusú kétüléses repülőgép az amerikai magyarok áldozatkészségéből épült.

1931. július 16-án délután nem sokkal a mátyásföldi érkezést megelőzően, Bicskétől nem messze, Felcsút határában, egy kukoricatáblában kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk. Az 5770 km-es táv így is rekordnak minősült. A 20 perc alatt teljesített táv világrekordot ért. A rekordereket 1931. július 20-án Budapesten a Millenniumi Emlékműnél összegyűlt hatalmas tömeg nemzeti hősként fogadta. 1932. május 22-én Rómában tartották az óceánrepülők világkongresszusát, melyre meghívták mindazokat, akik átrepülték az Atlanti-óceánt. Endresz az útra ezúttal Bitai István navigátorral indult, mivel Magyar visszatért az USA-ba. Május 21-én 15 órakor értek Róma Littorio repülőterére, ahol leszállás közben a gép átpördült, lezuhant, és mindkét férfi szörnyet halt. Olaszországban ünnepélyes külsőségek között elbúcsúztatták őket, a temetés itthon történt, amelyen hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára a hős pilótákat.

2013. május 21-én a Kancsendzönga megmászása után a visszaúton tűnt el Erőss Zsolt székely származású hegymászó, aki első magyarként érte el  Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát.

Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója, tíz 8000 m fölötti csúcsot hódított meg (ebből kettőt műlábbal), amivel a nemzetközi élmezőnybe is bekerült. 2003-ban Kollár Lajossal és Mécs Lászlóval létrehozta a Magyar Himalája expedíciók sorozatot.

Topor István