Évfordulók május 16-án

2014.05.15 19:33

1881. május 16-án Esztergomban megalakult a Vöröskereszt magyar szervezete, a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylete. Az önálló nemzeti szervezetként létrehozott Magyar Vöröskereszt a kezdetektől humanitárius szerepét töltött be. A Magyar Vöröskereszt az 1950-es években alakult igazán tömegszervezetté, 1951-ben tartotta első országos értekezletét. Tevékenységében igen jelentős helyet foglal el a véradás, valamint a szociális és egészségnevelési programok szervezése, az elsősegély-nyújtási ismeretek terjesztése, valamint a katasztrófavédelemben a speciális, karitatív szerep erősítése. Emellett fontosnak tekinti a szociális - elsősorban hajléktalanokat és menekülteket ellátó - intézményrendszer fejlesztését is.

1916. május 16-án az "Arábiai Lawrence" néven híressé vált Thomas Edward Lawrence brit ügynöknek sikerül a hedzsaszi arab törzseket a Török Birodalom elleni felkelésre rábírni. Az arab törzseknek gerillabáhorúban sikerül Baalbekig előrenyomulniuk és 1917-ben Akabát bevenniük. A győzelmet követően, 1917-ben kikiáltották Hedzsasz független királyságot Mekka fővárossal.  Lawrence 1914-ben. Lawrence később "A bölcsesség hét oszlopa" című világsikert aratott könyvében beszélte el kalandos életét a Közel-Keleten. Lawrence életéről 1963-ban Oscar-díjas film is készült.

1929. május 16-án osztották ki először Hollywoodban az Oscar-díjat, hivatalos angol nevén az Academy Awardot. Az Oscar-díj az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) ad ki több kategóriában. A díjakat látványos gála keretében minden év februárjában (általában a hónap utolsó vasárnapján) adják át. A számos kategória jelöltjei az előző évben bemutatott filmek alkotói közül kerülnek ki, az Akadémia állítja fel a jelöltek listáját. A jelöltekre az akadémia tagjai szavazhatnak. Az eredményeket rendkívüli titoktartás mellett összesítik és őrzik a díjátadás pillanatáig.

Topor István