Évfordulók június 8-án

2015.06.07 16:40

  JÚNIUS 8. MEDÁRD napja. A legismertebb időjóslási nap: ha ekkor esik, 40 napig esik. Szent Medárd nevéhez kapcsolódnak a középkori rózsaünnepségek, melyeken a legtisztább jellemű hajadont választották rózsakirálynővé. A legenda szerint megtörtént Medárddal, hogy zuhogó esőben mindenki bőrig ázott, csak ő maradt száraz.

  1336. június 8-án I. (Anjou) KÁROLY magyar király hadjáratot indított Albert és Ottó osztrák hercegek ellen. Visszafoglalta az évtizedek óta osztrák kézen lévő Muraközt, leverte a lázadó Babonicokat és Kőszegieket.

  1593. június  8-án született I. RÁKÓCZI GYÖRGY, fejedelem, az "öreg" Rákóczi, ahogy annó nevezték, az az uralkodó,"aki az ország népét derekas romlástul oltalmazván, az országot idejében semmi olly nevezetes kár nem találná".korok.webnode.hu/products/i-rakoczi-gyorgy/

  1789. június 8-án gyilkolták meg Triesztben JOHANN JOACHIM WINCKELMANN  német régészt, művészettörténészt, akit a német régészet és művészettörténet megalapítójának tartanak. Tisztelői közé tartozott többek közt W. Goethe. Annyira vágyott a Vatikán könyvtárosa lenni, hogy ezért áttért a katolikus hitre. Ötven éves korában alkalmi homoszekszuális partnere ölte meg rablási szándékkal, több késszúrással.

  1822. június 8-án született CZETZ JÁNOS honvéd tábornok, a szabadságharc erdélyi hadseregének egyik megszervezője. Mészáros Lázár, majd Bem József mellett szolgált. A bukás után emigrált, 1859-ben ő szervezte az első magyar légiót Olaszországban. Argentin származású feleségével annak hazájában telepedett le, ahol a katonatiszt-képzés irányítója lett, létrehozva Buenos Airesben a katonai akadémiát (Colegio Militar). Halála után ma is álló szobrot emelte emlékére az akadémia épülete előtt.

  MÁRK ÉVA