Évfordulók június 8-án

2014.06.07 16:18

1336. június 8-án I. Károly magyar király hadjáratot indított Albert és Ottó osztrák hercegek ellen. Visszafoglalta az évtizedek óta osztrák kézen lévő Muraközt, leverte a lázadó Babonityokat és Kőszegieket. Utóbbiakat határmenti váraikért az ország belsejében lévőkkel kárpótolta.

1593. június 8-án született I. Rákóczi György fejedelem, az "öreg Rákóczi", ahogy korában nevezték, aki " az ország népét derekas romlástul oltalmazván az országot idejében semmi olly nevezetes kár nem találná." A nagyszerű fejedelemről itt olvashatnak:/korok.webnode.hu/products/i-rakoczi-gyorgy/

1768. június  8-án gyilkolták meg Triesztben Johann Joachim Winckelmann német régészt, művészettörténészt, akit a német régészet és művészettörténet megalapítójának tartanak. Tisztelői közé tartozott többek közt J. W. Gothe. Fő műve "Az ókori művészet története" nagy hatással volt a neoklasszicizmus kialakulására. Annyira vágyott a Vatikán könyvtárosa lanni, hogy ezért áttért a katolikus hitre. Részt vett a pompeji és herculaneumi ásatásokon. Ötven éves volt, amikor alkalmi homoszexuális partnere vélt vagyonáért több késszúrással megölte.

1867.június 8-án a budai Nagyboldogasszony - Mátyás - templomban magyar királlyá ill. királynévá koronázták Ferenc József osztrák császárt és feleségét, a magyarbarátságáról közismert Erzsébetet (Sissit). Koronázási ajándékként a gödöllői Grassalkovich kastélyt és 100 000 aranyforintot kapott a királyi pár. A jelentős összeget a szabadságharc özvegyei, hadirokkantjai és árvái javára ajánlotta föl a pár, minden bizonnyal Erzsébetnek köszönhetően.

Márk Éva