Évfordulók június 7-én

2014.06.06 16:11

1206. június 7-én III. Ince pápa utasította a magyarországi főpapokat és főurakat, hogy tegyenek hűségesküt II. Endre születendő fiának. A későbbi IV. Béla 1206. november 29-én született.

1494. június 7-én aláírták a tordesillasi szerződést, melyben a kor két európai nagyhatalma, Spanyolország és Portugália két részre osztotta a világot. A "felezővonalat" az Atlanti óceánban húzták meg, ettől nyugatra Spanyolországé, keletre Portugáliáé lett minden. A szerződést részben VI. Sándor pápa hozta tető alá és ő is szentesítette, de csak kb. 20 évre oldotta meg a problémát. Kolmbusz felfedezése, Magellán Föld körüli útja, az új tengeri hatalmak megjelenése mindent megváltoztatott. 1529-ben Zaragozában ugyan módosította a szerződést a két nagyhatalom, akkor már a csendes-óceáni demarkációs vonalat is meghúzva, a változásokba azonban a XVI. sz. végére Anglia, Hollandia és Franciaország is beleszólt.

1921. június 7-én Franciaország támogatásával megalakult a Kisantatnt, Csehszlovákia, Románia és Jugoszlávia szövetsége.

1951. június 7-én végeztek ki utoljára náci háborús bűnösöket a németországi Landsbergben.

Márk Éva