Évfordulók június 3-án

2015.06.02 12:51

  Június 3. KLOTILD napja. A Magyarországon ritka név germán eredetű, jelentése dicsőséges, híres harcos. A magyar Habsburgok közül AMÁLIA főhercegnő Alcsúton élt, és ott halt meg hét gyermeke közül a legfiatalabb , László, és egyik leánya, KLOTILD Mária.

  1444. június 3-án István bosnyák király törvénytelen fia ISTVÁN TAMÁS (Stjepan Tomasevic), akit HUNYADI JÁNOS segített a bosnyák trónra és IV. Jenő pápa is elismert, és aki a várnai vereség után is teljes határozottsággal kiállt Hunyadi mellett, a fenti napon évi 3000 aranyat és katonai segítséget ajánlott a magyar hadvezérnek, s ígéretét be is tartotta.

  1621. június 3-án NÉMETALFÖLD országgyűlése megalapította a Nyugat-indiai Társaságot, kereskedelmi monopóliumot és gyarmatosítási jogot biztosítva a Társaságnak Észak- Amerikában, Nyugat-Afrikában és a Csendes-óceán szigetein. Ugyanezen a napon a megalakult Holland Nyugat-indiai Társaság elfogadta ÚJ Hollandia alapító okiratát. Itt jött létre 1624-ben Új- Amszterdam, amely 40 évvel később angol fennhatóság alá került, amikor a város a NEW YORK nevet kapta.

  1807 június 3-án született BATTHYÁNYI KÁZMÉR politikus, aki csak 30 éves korában kezdett magyarul tanulni. 1843-44-ben már a felsőház egyik ellenzéki vezére volt, és tüntetően magyar ruhát viselt. Jobbágyait felszabadította (örökváltság), birtokain óvódákat, iskolákat alapított. A szabadságharc alatt kormánybiztosként, majd a Szemere-kormányban több tárca minisztereként dolgozott. 1849. augusztusában követte Kossuthot az emigrációba, távollétében halálra ítélték. Párizsban halt meg. Hamvait születésének 180. évfordulóján hozták haza és a SIKLÓSI várban lévő családi kriptában helyezték el.

  MÁRK ÉVA