Évfordulók június 27-én

2014.06.26 14:46

1192. június 27-én avatták szentté I. László királyunkat III. Béla kezdeményezésére. László I. Béla és Richeza lengyel hercegnő második fia volt, fivére, I. Géza halála után lépett trónra. Mélyen vallásos keresztény és erős kezű lovagkirály volt. Az ő uralkodása idején avatták szentté I. Istvánt, Imre herceget, Gellért püspököt, András és Benedek bencés szerzeteseket.

1880. június 27-én született Helen Keller vak- siket író, politikai aktivista. Egészségesen született, azonban 19 hónaposan súlyos betegség támadta meg, amelyekből ugyan kigyógyult, de megvakult és megsüketült. Édesanyja kereste fejlesztésének lehetőségét, így talált Anne Sullivenre, aki csodákat művelt az elkényeztetett, mindig dühös kislánnyal. Az áttörést a gyermek tenyerébe "rajzolt" jel és a víz csurgatása hozta, amit Helen megértett, s attól fogva állandóan tanulni akart. A Braille-írást megismerve nemcsak angolul, hanem franciául, németül, görögül és latinul is olvasott. Élete során minden amerikai elnökkel találkozott, a fogyatékos emberek, a munkásosztály, a pacifizmus szószólója volt. Életéről 1962-ben Oscar-díjas film készült, melynek 2000-es felújítását az MTV is bemutatta. "Csöndes, sötét világom" c. önéletírása Babos György fordításában olvasható. Helen Keller 88 évet élt.

1969. június 27-én New Yorkban egy melegek által látogatott szórakozóhelyen a vendégek szembeszálltak az őket túl gyakran igazotató rendőrökkel, s csak a kiérkező erősítés tudta lecsillapítani a feldúlt embereket. A következő napokban további összecsapásokra került sor, ami fölkeltette a média érdeklődését, a problémára irányítva a közvélemény figyelmét. Sorra alakultak a melegmozgalmk, majd 1970. június 29-én lezajlott az első "Meleg Felszabadulás Napi" felvonulás, amit azóta minden évben megtartanak.

Márk Éva