Évfordulók június 2-án

2015.06.01 17:51

  Június 2. ÁBEL napja. A név héber eredetija a Hevel jelentése múlandóság, ha azonban asszír vagy sumér eredetű, akkor fiút jelent.

  1247. június 2-án adományozta a szörényi bánságot, a KUNORSZÁGNAK nevezett területet és más birtokokat IV. BÉLA király a johannitáknak, védelmi és betelepítési kötelezettséggel. A szerződés mindkét félnek előnyös volt, a johanniták azonban alig több, mint egy évtized után pontosan nem ismert ok miatt, elhagyták a területet.

  1793. június 2-án ROBESPIERRE vezetésével megbuktatták a kormányon lévő girondistákat, s ezzel megkezdődött a JAKOBINUS DIKTATÚRA, mely szörnyű, tízezrek halálát követelő terrorba torkollt.

  1953. június 2-án koronázták meg az előző év februárja óta uralkodó ERZSÉBET brit királynőt. Családjának magyar vonatkozású érdekessége, hogy egyik ükanyja RHÉDEY KLAUDIA erdélyi grófnő.

  2008. június 2-án halt meg FEJTŐ FERENC történész, író, publicista. 1933-ban nősült, ami azért érdemel figyelmet, mert édesanyján kívül csak JÓZSEF ATTILA és Szántó Judit vett részt az esküvőn. Elkötelezett baloldali volt, de a kommunista eszméktől eltávolodott. 1938-ban egy cikke miatt elitélték, mert azt írta benne, hogy a magyar parasztság jobban ellenáll a náci demagógiának, mint a középosztály. Amikor internálni akarták Párizsba emigrált, ahonnan csak a háború után látogatott haza. Tapasztalva azonban az itthoni helyzetet végleg emigrációban maradt, francia állampolgár lett. A rendszerváltás a hazai elismerést is meghozta neki. Bár Párizsban halt meg, sírja Budapesten, a Kerepesi temetőben van.

  MÁRK ÉVA