Évfordulók június 17-én

2015.06.16 14:49

  1239. június 17-én született I. (Nyakigláb) EDUÁRD angol király, Wales meghódítója, Arany János csodaszép balladájának főhőse. Lovagkirály volt, aki folyamatosan harcolt szomszédaival, skóciai trónigényét kompromisszummal, egyik fia házasságával alapozta meg. Idősödve megőrült, utóda fia, rossz uralkodó lett. Első felesége, Kasztiliai Izabella 15 gyermeket szült, közülük négy leány és a trónörökös fiú érte meg a felnőttkort.

  1647. június 17-én szentesítette az előző évi országgyűlés törvényeit III. FERDINÁND.

  1940. június 17-én szállta meg a sztálini Szovjetunió a Molotov - Ribbentropp-paktum alapján megszerzett új területeket, Észtországot, Lettországot és Litvániát. A három Balti-államnak a Szovjetunió bukásáig kellett várnia az önállóságra.

  1953. június 17-én ért véget a kommunista rendszer elleni első felkelés az NDK-ban. Ekkor és az előző napon sokezren tüntettek Berlinben, Lipcsében, Magdeburgban és más városokban szabad választásokat és a német egység helyreállítását követelve. A megszálló szovjet hatalom szükségállapotot hirdetett és másnapra helyre is állt a "rend". A tüntetők közül kétszázan életüket vesztették, 21-et halálra ítélt és kivégeztetett a statáriális bíróság. A fenti napon a szovjet erők főparancsnoka jelentette Moszkvának, hogy csapataik ellenőrzésük alatt tartják az országot. 1956 őszéig nem szembesült hasonlóval Moszkva.

  Márk Éva