Évfordulók július 6-án

2015.07.05 17:10

  Július 6. CSABA napja. A kora középkori mondavilág szerint Csaba ATTILA egyik fia volt, neve már-már feledésbe merült, amikor Vörösmarty felújította, s ezzel ismét divatossá tette. Ma az egyik leggyakoribb régi magyar személynév.

  Csaba életéről megbízható adatokkal nem rendelkezünk, azt tudjuk, hogy ő a székelyek legendás királyfija, eredettörténetük szorosan kötődik személyéhez. Ismert székely mondás: "Akkor gyere haza, amikor Csaba Görögországból! (vagyis soha)".

  1044. július 6-án gyilkolták meg a vesztett ménfői csatából menekülő ABA SÁMUELT. A nemzetségfő I. ISTVÁN leánytestvérét kapta feleségül, s amikor 1041-ben a magyarok elűzték (Orseolo) PÉTER királyt, az előkelők Sámuelt választották utódjául. Péternek azonban - aki természetesen küzdött a trónért -  erős szövetségese volt III. Henrik személyében, ez vezetett a harcokhoz. Sámuel király halálának időpontja bizonytalan, csak körülbelül datálható a fenti napra.

  1935. július 6-án született TENZIN GYATSO, a XIV. dalai láma. A tibeti buddhizmus gyakorlatának megfelelően különböző vizsgálatok elvégzését követően benne ismerték fel a XIII. dalai láma reinkarnációját. Amikor 1950-ben a kínaiak elfoglalták Tibetet egyre nehezebb lett a helyzete, nem tudta megakadályozni a kolostorok lerombolását, s a hagyományos életmód erőszakos megszüntetését. 1959 tavaszán menekülnie kellett Lhasszából, ekkor Indiában kért és kapott menedékjogot. Sokat utazik, a világ számos országában járt, a vallási türelem hirdetője. "Én mindig úgy gondoltam, hogy sokkal jobb ha a vallások és a filózófiák széles sokfélesége létezik, mintha egy vallás és filozófia lenne." - mondta egy ízben. Világszerte ismert, rendkívül népszerű, karizmatikus vallási vezető; 1989-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki. korok.webnode.hu/products/tibet-tortenelme1/

  Márk Éva