Évfordulók július 24-én

2015.07.23 19:20

1292. július 24-én halt meg Árpád-házi Szent Kinga, V. Boleszláv lengyel nagyfejedelem felesége. IV. Béla és Laszkarisz Mária bizánci hercegnő legidősebb gyermekeként született 1224-ben. Férje halála után az általa alapított ószandeci klarissza kolostorba vonult, melynek később főnöknője lett. Apai nagynénje volt Szent Erzsébet, húgai Szent Margit és Boldog Jolán. Őt magát VIII. Sándor pápa 1690-ben boldoggá, míg II. János Pál 1999-ben szentté avatta. Lengyelország és Litvánia védőszentje.
1567. július 24-én Stuart Mária az ellene felkelők kezére jutva kényszer hatására lemondott a skót trónról egyéves fia javára és Angliába menekült, ahol I. Erzsébet gyakorlatilag fogságban tartotta, majd egy titkos levél megszerzése után - mely Erzsébet meggyilkolásáról szólt - 1687-ben kivégezték.
1911. július 24-én talált rá az inkák legépebben maradt településére Machu Picchura ( Macsu Pikcsu = Öreg csúcs) Hiram Bingham amerikai régész.

A várost 1450 körül építették, viszonylagos épségét annak köszönheti, hogy a spanyolok nem találtak rá. Nem tudni, lakói miért hagyták el. Fennmaradt több kultikus épület, egy csillagvizsgáló és egy bonyolult kúthálózat. Lakónegyedeit lépcsők kötötték össze, épületeit kötőanyag nélkül rakták össze, olyan precizitással, hogy a csiszolt kövek közé késpenge sem fér be. Az ott élőket teraszos művelésű földek látták el élelemmel. A világörökség része.
1922. július 24-én a magyar csendőrség lefegyverezte az osztrák csendőröktől vereséget szenvedett alakulatot, akik a Lajtabánságnak nevezett területért (Burgenland) harcoltak. Az Ausztriának ítélt korábbi magyar országrészből népszavazás útján Sopron (a Leghűségesebb Város) és körülötte nyolc település visszakerült Magyarországhoz, a fennmaradó részeket próbálta visszaszerezni a Prónay Pál vezette mozgalom. A felkelés leverése után pert indítottak a szervezkedés vezetői ellen, de ítélet nem született, mert Horthy kormányzótól valamennyien kegyelmet kaptak.
Márk Éva