Évfordulók július 18-án

2015.07.17 13:06

   Július 18. FRIGYES napja, a Friedrich XIX. sz.-i magyarításából; ma már nagyon ritka. Legismertebb magyar viselői Karinthy Frigyes, Schulek Frigyes építész, Bán Frigyes filmrendező, Hollósi Frigyes színész.

    67. július 18. éjjelén tűz keletkezett a Circus Maximusban, amely átterjedt egész Rómára. A három napos tűzvészben a város nagy része leégett, amiért Néró a keresztényeket vádolta, s ezzel megkezdődött a keresztényüldözés. Sokan magát a császárt okolták a tűz miatt, ugyanis NÉRÓ újjá szándékozta építeni Rómát: a tűz után a faházak helyére kőépületeket emeltetett, és a keskeny sikátorokat megszüntetve széles utcákat alakíttatott ki.

  1374. július 18-án egy nappal hetvenedik születésnapja meghalt FRANCESCO PETRARCA, Itália legnagyobb hatású humanista költője, a klsszikus filológia megalapítója. Megszállottan kutatott a régi, latin nyelvű iratok után, ő találta meg Cicero leveleit; a latin szó szerelmese volt. Kortársai igen nagyra tartották latin műveiért, ő maga a Scipióról szóló hőskölteményét, az Africa-t tartotta legtöbbre.

  1918. július 18-án született NELSON MANDELA, Nobel-békedíjas polgárjogi aktivista, az apartheid elleni küzdelem élharcosa, a Dél-afrikai Köztársaság első színesbőrű elnöke.

  Márk Éva