Évfordulók július 17-én

2015.07.16 12:22

  Július 17. ENDRE napja. A szép magyaros nevet három Árpád-házi királyunk is viselte. I. ENDRE. Vazul (Vászoly) fia Szent Istvánt követő harmadik királyunk lett, a nem kedvelt Orseolo Péter után. II. ENDRE az országot felvirágoztató III. Bélát követte a trónon, uralma az Aranybulla kiadásával forrt össze; III. ENDRE pedig az ő utolsó házasságából származó Utószülött István nevű fiának idegenbe nevelődött fia, az "Aranyágacska" volt.

  1603. július 17-én halt meg SZÉKELY MÓZES, az egyetlen székely nemzetiségű erdélyi fejedelem. Brassó mellett a Basta ellen vívott csatában esett el, levágott fejét a havasalföldi vajdának "ajándékozták", testét a legnagyobb titokban MICHAEL WEISS brassói bíró temette el. ( korok.webnode.hu/products/bathory-andras-vitez-mihaly-es-szekely-mozes-fejedelmek/ )

  1683. július 17. Egy török támadás során Berchtoldsdorf (Alsó- Ausztria) lakossága nagy összegű váltságdíj fejében szabad elvonulást nyert a nagyvezirtől, KARA MUSZTAFÁTÓL, ám kivonulásuk során az ostromló sereg megtámadta és levágta őket. A muszlimok nem tekintik hitszegésnek, ha más vallásúaknak tett ígéretüket nem tartják be.

  1936. július 17-én hangzott el a spanyol rádióban: "egész Spanyolország felett felhőtlen az égbolt", ami jeladás volt a kormányellenes lázadás megindítására, ezzel kitört a SPANYOL POLGÁRHÁBORÚ. A baloldali köztársaság ellen fellépő nacionalisták FRANCO tábornok vezetésével élvezték Hitler és Mussolini támogatását, míg a köztársaságiaknak Mexikó és a SZU. segített. Mint minden polgárháborút ezt is borzalmas tisztogatások kísérték, mindkét oldal több tízezer embert végzett ki politikai vagy vallási nézetei miatt, de gyakran MINDEN OK NÉLKÜL is, valamiféle bosszúból, erőfitogtatásból, a gyilkolás öröméért. A véres harcok három év múlva a falangisták (Franco fasiszta pártja) győzelmével fejeződtek be, ezután tízezerszám menekültek a baloldaliak a fasizálódó diktatúrából. Franco 1975. november 20-ig élt, utódául I. János Károlyt nevezte meg, aki fokozatosan demokratizálta az országot.

  Márk Éva