Évfordulók január 17-én

2016.01.16 13:24

   A NAP IDÉZETE:  "Miért akarnál beilleszkedni, amikor függetlennek születtél?" THEODOR SEUSS GEISEL amerikai író.

  Január 17. ANTAL napja. A latin eredetű név valószínű jelentése: herceg, elöljáró. Ezt a nevet viselte az egyik első ismert keresztény remete, a 315. január 17-én 105 éves korában elhunyt REMETE SZENT ANTAL, aki példaképe volt a szegények védőszentjének, PÁDUAI SZENT ANTALNAK.

   395. január 17-én halt meg I. THEODOSIUS, a Római Birodalom utolsó egyeduralkodója. Halála előtt megosztotta a birodalmat két fia közt, vagyis e napon jött létre a Kelet-római (Bizánci) Birodalom. A Nyugat-római még 80 évig, 476-ig állt fenn, Bizánc maradványa 1453-ban került török uralom alá. A magyar- bizánci kapcsolatokról itt olvashatnak: korok.webnode.hu/products/a-magyar-kiralysag-es-bizanc-kapcsolata-a-xi-szazadban1/

  1377. január 17-én XI.GERGELY Avignonból visszatért Rómába. Ő volt az utolsó Avignonban székelő pápa, neki azonban a francia klérus nyomatékos tiltakozása ellenére sikerült visszavinni Rómába a pápai székhelyet. Halálát követően utódául VI. ORBÁNT választották, aki megtagadta az Avignonba való visszatérést, mire a francia bíborosok ellenpápát választottak. Ettől kezdve 40 éven át két, sőt három pápa uralkodott, egymás híveit kölcsönösen kiátkozva. Az 1414. novemberére összehívott KONSTANZI zsinat ZSIGMOND magyar király és német-római császár nyomására az akkori három pápát lemondatták, és V. MÁRTON személyében újat választottak, ezzel véget ért a nyugati egyházszakadás.

  1994. január 17-én halt meg CZIFFRA GYÖRGY zongoraművész, aki csodagyerekként indult és hihetetlen pályát futott be az angyalföldi nyomorból a világhírig. Hegedűművész édesapja tanította zongorázni, s ötéves korától cirkuszban játszott, hogy családja eltartásában részt vegyen. Hiába tudta minden zenész, hogy zseniális virtuóz, cigány származása miatt nem fogadta be a művészvilág. Éjszakai bárokban zongorázott, hódolói mindenhova követték. Egy disszidálási kísérlete miatt 1950-ben munkatáborba küldték, ahol követ hordattak vele. Három évvel később szabadulva, tönkretett kezével újra zongorázni kezdett a pesti éjszakában, majd a forradalom rövid határnyitását kihasználva feleségével és fiával emigrált. Tíz nap múlva már koncertezett Bécsben, ekkor berobbant a világ zenei életébe. Rendkívüli sikereket aratott, pénzéből létrehozta a CZIFFRA-alapítványt tehetséges fiatalok támogatására. Megkapta a francia BECSÜLETREND tiszti fokozatát, itthon pedig a KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND KÖZÉPKERESZTJÉT. Szívroham következtében hunyt el Párizsban.

  Márk Éva