Évfordulók február 6-án

2015.02.05 17:29

1296. február 6-án vette feleségül Albert osztrák herceg lányát ÁGNEST az utolsó Árpád-házi magyar király, III. ENDRE. A lengyel Fennena királyné halálával így első ízben került magyar trónra Habsburg-házi személy. A király halála után a gyermektelen Ágnes elhagyta Magyarországot, de magával vitte az első házasságból született ERZSÉBET hercegnőt, akinek egyes források szerint szerető-törődő anyja, mások szerint gonosz mostohája volt. Ágnes királyné a korban szokatlanul hosszú életet, 83 évet élt a königsfeldeni kolostorban, ahol Habsburg hercegek gyakran felkeresték, hogy tanácsát kérjék.

1665. február 6-án született ANNA, Nagy-Britannia és Írország királynője, a Stuart-ház utolsó uralkodója. A beteges, nem igazán trónra termett asszony György dán és norvég királyi herceg felesége lett. Leszbikus hajlamai ellenére tizenhétszer esett teherbe, gyermekei közül hatot elvetélt, hat halva született, négy nem sokkal születése után meghalt, mindössze egy élte túl a csecsemőkort, a 11 évesen elhunyt Vilmos herceg. Anna nemigen tudta akaratát érvényesíteni, helyette inkább miniszterei és kegyencnői uralkodtak. Emlékét olyan dolgok őrzik, mint pl. a teakultusz megteremtése Angliában, Newton lovaggá ütése, a tengerészeti kronométer megalkotójának támogatása. Az ő háziorvosa volt HANS SLOANE, a British Museum anyagának megalapozója,aki elsőként kevert tejet a csokoládéhoz, "fölfedezve" a máig így fogyasztott kakaó-italt.

1711. február 6-án végezték ki BÉRI BALOG ÁDÁMOT, miután szekszárdi elfogását követően a császári haditörvényszék halálra ítélte. A középbirtokos katonacsaládból származó férfi negyvenéves kora körül csatlakozott Rákóczihoz, aki 1708-ban brigadérossá nevezte ki. Híres volt portyáiról, több csatában kitüntette magát. Bár Rákóczi Ferenc szinte bármilyen alkuba belement volna kiszabadításáért, az osztrákok "megátatkodott esküszegőnek" minősítették (korábban a császári seregben szolgált) és végrehajtották az ítéletet.

Márk Éva