Évfordulók február 3-án

2014.01.26 21:30

Február 3-a a népszokásban népszerű legendás keresztény szentnek, Szent Balázsnak a napja. Balázs a hagyomány szerint örmény volt, és a kisázsiai Szebaszté püspöke. Számos csodája ismeretes. A torkán akadt halszálkától fuldokoló gyermek megmentése, a farkas által elrabolt disznó visszaadása. Az asszony hálából gyertyát adott neki és „kóstolót” a disznó húsából. A szent püspök az üldöztetések idején egy hegyi barlangba húzódott, ahol vadállatok őrizték, melyek kezes bárányként hajlottak szavára. A római helytartó azonban ott sem hagyta békén a remete püspököt, s oroszlánokból, medvékből, farkasokból álló testőrsége sem menthette meg, mert nem engedte harcolni őket. 316 táján végezték ki. Előbb kenderrost-fésülésre szolgáló gerebennel vagy a len, gyapjú kifésülésére való vasfésűvel kínozták félholtra, majd vízbe fojtották. A balázsolásnak nevezett népszokás sajnos szinte teljesen eltűnt napjainkra. Régebben jelmezes gyerekek csákóval, süveggel a fejükön járták a falut, diákokat toboroztak és adományokat szedtek, (ami a tanítók, iskolai alkalmazottak jövedelemének kiegészítését szolgálta). Szintén balázsolásként említik azt, mikor a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölik azért, hogy ezzel a betegséget okozó gonoszt elűzzék.

1116. február 3-án elhunyt Könyves Kálmán magyar király. A halála előtti év sok megpróbáltatást hozott Kálmán számára. Meghalt első felesége Felicia és egyik fia. Öccse, Álmos herceg is újabb kísérletet tett a trón megszerzésére. Az öregedő és beteges királyt ez kihozta a béketűrésből, és szörnyű bosszút állt: Álmost és fiát Bélát (a későbbi Vak Béla királyt) megvakíttatta. Életének utolsó szakaszát állandó

1918. február 3-án Keresztényszocialista Néppárt néven új párt alakult. A korábbi Néppárt, a Keresztény Szocialista Párt és a Keresztény Szocialista Szövetség egyesülésével létrejött formáció programjában célul a keresztény társadalom megteremtését, az általános és titkos választójogot, a katolikus autonómiát, a nagytőke visszaszorítását, a munkásvédelmet és a paraszti réteg támogatását tűzte ki.

1945. február 3-án megérkezett Debrecenbe Vorosilov marsall a Szövetséges Ellenőrző Bizottság elnöke. Ugyanezen a napon, Budapesten a népbíróság megtartotta első tárgyalását. Az első népbírósági ítélet, amelyet két keretlegény perében hoztak, kötéláltali halál volt. A két keretlegény akasztását az Oktogonon nyilvánosan hajtották végre.

1966. február 3-án szállt le a Holdra az első űreszköz a Luna-9 űrszonda. A műhold a Viharok Óceánja medencében, egy névtelen kráterben landolt. A Holdat érés után 5 perccel létrejött a rádió összeköttetést, 7 óra múlva pedig elkezdte küldeni az első kilenc képet a Hold felszínéről. 75 órán át hét rádió-összeköttetés alkalmával 8 óra 5 percig tartott hírkapcsolatot. A képek a közeli és a horizont 1,4 kilométer távolságra lévő sziklák nézeteit tartalmazták. 1966. február 6-án a kapcsolat a szondával megszakadt.

Topor István