Évfordulók február 18-án

2014.02.17 17:12


1386. február 18-án a legenda szerint Habsburg Vilmos titokban, szökve hagyta el Krakkót, mivel a lengyel rendek hallani sem akartak a gyermekkorukban kötött formális házasságról kis királynőjükkel, Nagy Lajos királyunk leányával, Jadwigával (magyar nevén Hedviggel). A korszakról és Szent Hedvigről bővebben: https://korok.webnode.hu/products/az-utolso-anjouk-magyarorszagon-/ 
1516. február 18-án született I. Mária angol királynő, VIII. Henrik és Aragóniai Katalin öt gyermeke közül az egyetlen, aki megérte a felnőttkort. Amikor Henrik eltaszította Katalint, lányát fattyúnak nyilvánították. Ugyanekkor szakított a király a katolikus egyházzal. Öccse, VI. Edvárd halála után Mária került a trónra, s kegyetlen bosszút állt mindenkin, akit felelősnek tartott korábbi mellőzöttségéért, és megkezdte Anglia erőszakos rekatolizációját. Engesztelhetetlen gyűlöletet érzett minden más hitű iránt, hitte, hogy az egyetlen igaz vallás a római katolikus. A protestánsok hitük megtagadása vagy a kínhalál között választhattak, a terrornak többezer áldozata volt. Gyermektelenül halt meg 42 évesen abban a keserű tudatban, hogy hiába küzdött az egyetlen igaz hitért, mert a trónon féltestvére, a protestáns Erzsébet követi, akinek uralma alatt ismét az anglikán egyház került hatalomra.
1703. február 18-án halt meg a magyar történelem talán legismertebb hősnője Zrínyi Ilona, Zrínyi Péter és Frangepán Katalin leánya, I. Rákóczi Ferenc majd Thököly Imre felesége, II. Rákóczi Ferenc édesanyja.


Életéről bővebben itt: https://korok.webnode.hu/products/feher-liliom-fekete-gyaszban-zrinyi-ilona1/
1853. február 18-án kísérelt meg merényletet Ferenc József császár és király ellen Libényi József. Kihallgatásakor elmondta, hogy katonai szabóként tanúja volt Aradon a tábornokok kivégzésének, és elhatározta, hogy bosszút áll az uralkodón.


A haditörvényszék kötél általi halálra ítélte, s pár nap múlva kivégezték.
Márk Éva