Évfordulók február 15-én

2015.02.14 16:47

   Február 15. FAUSZTINUSZ vértanú napja. Ekkor fognak a gyümölcsfák metszéséhez a vajdasági Domoszlón és környékén, mert megfigyeléseik szerint a korai nyesés jó termést hoz.

1042. február 15-én tört be az Osztrák Őrgófságba SÁMUEL magyar király, szembeszállva az idegenbarátsága miatt menekülni kénytelen (Orseolo) PÉTER királyt támogató III. Henrik német-római császárral. Hadjáratából győztesen tért haza, s ezzel megakadályozta, hogy a birodalmat építő Henrik Csehország és Lengyelország annektálása után Magyarországot is megpróbálja bekebelezni.

1368. február 15-én született LUXEMBURGI ZSIGMOND magyar és cseh király, német-római császár ( korok.webnode.hu/products/luxemburgi-zsigmond-uralkodasa1 ) , I. (Nagy) Lajos magyar királlyá koronázott leányának I. (Anjou) Máriának a férje. Zsigmond gyenge hadvezér, de kiváló diplomata volt, a konfliktusokat igyekezett tárgyalóasztalnál rendezni. A magyarok nehezen fogadták el, de lassan elismerték uralkodói érdemeit. Rendszeressé tette az országgyűléseket és megkezdte a déli végvárvonal kiépítését. A 38 évig fennálló egyházszakadást, az akkor épp három pápa okozta széthúzást a konstanzi zsinat összehívásával oldotta fel. Előfordult, hogy évekig nem látták az országban, ettől függetlenül élete végéig magyarnak tartotta magát, magyar ruhákban járt, magyarul beszélt, magyar urakkal vette magát körbe. Végrendeletében kikötötte, hogy bárhol éri a halál szállítsák haza, és temessék Váradon Mária királynő mellé, Szent László közelébe.

1369. február 14/15-én kötött szövetséget I. (Nagy) LAJOS magyar és III. (Nagy) KÁZMÉR lengyel király IV. Károly német-római császár ellen. Kázmér még I. (Anjou) Károllyal egyezett meg arról, hogy amennyiben fiúutód nélkül halna meg, úgy örököse unokaöccse, nővére és a magyar király Lajos nevű fia lesz. Kázmér halálával létre is jött a magyar - lengyel perszonálunió, melynek sem Lajos király, sem a lengyelek nem örültek. Magyar vonatkozás még, hogy Kázmér megérte dédunokája, LUXEMBURGI ZSIGMOND, legmagyarabb szívű vegyesházi királyunk születését.

1944. február 15-én az USA légiereje - 222 bombázó 500 tonnányi bombával - szinte a földdel tette egyenlővé a MONTE CASSINÓN Nursiai Szent Benedek által 529 körül alapított kolostoregyüttest. A nevezetes romok közé német csapatok fészkelték be magukat, akik négy hónapon át tartották fel a szövetségesek offenzíváját.

Márk Éva