Évfordulók december 28-án

2015.12.27 07:08

A NAP IDÉZETE:  "Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli múltját, nézd meg a temetőit." SZÉCHENYI ISTVÁN

  December 28. KAMILLA napja. A latin eredetű női név jelentése: nemesi születésű, aki az áldozatoknál szolgált. Jeles viselője DÉVAI NAGY KAMILLA Liszt Ferenc - díjas előadóművész; általában saját gitárkíséretével énekel. Szinte az egész világot bejárta, mindenütt nagy sikert aratott. 34 nyelven énekel, ez olyan kuriózum, amivel 1995-ben bekerült a Guinness Világrekordok Könyvébe.

  December 28. A katolikus egyház e napon tartja az APRÓSZENTEK ünnepét, a betlehemi és környékbeli fiúgyermekek emlékére, akiket MÁTÉ evangéliuma szerint NAGY HERÓDES legyilkoltatott.

  1793. december 28-án nyílt meg az ország második nyilvános könyvtára (az elsőt KLIMÓ GYÖRGY pécsi püspök hozta létre 1774-ben). Az egri könyvtár gyüjteményének beszerzése ESTERHÁZY KÁROLY püspök nevéhez fűződik, akinek halála után személyes hagyatéka is a könyvtár része lett.

  1903. december 28-án született NEUMANN JÁNOS Budapesten. 1931-ben már a princetoni (USA) egyetem professzora volt. Ő indította útjára a XX. sz. informatikai forradalmát, amiért megkapta az Egyesült Államok Érdemérmét. Legendája szerint a korai számítógépeket ő maga ellenőrizte fejben, a gépekkel azonos sebességgel.

  1973. december 28-án jelent meg ALEXANDR SZOLZSENYICIN: A Gulag szigetcsoport c. dokumentumregénye, amiért az író Nobel-díjat kapott, de megfosztották szovjet állampolgárságától és kiutasították hazájából.

  Márk Éva