Évfordulók december 24-én

2015.12.23 12:43

A NAP IDÉZETE:

"Karácsony táján - a magányos szobák még magányosabbak (...), de az emlékek élőbbek és kedvesebbek, olyanok, mint az elmúlt idők és elmúlt barátok halk, puha ölelése!. FEKETE ISTVÁN

 

December 24. ÁDÁM - ÉVA napja, karácsony böjtje, előestéje (SZENTESTE), bibliai ősszüleink nevenapja. Számos népi hiedelem és szokás fűződik a naphoz, pl.: tilos volt erdőn, mezőn dolgozni, kölcsönadni vagy kölcsönkérni, varrni, foltozni; az állatokat megveregették, főtt lencsével etették, hogy magas legyen a szaporulat. Szerencsésnek tartották aki ezen a napon halt meg, mert az bűnbocsánatot nyert. A család együtt ment az éjféli misére, ilyenkor vitték magukkal készítői a Luca-székét; a hitvilág része volt, hogy az éjféli mise alatt az állatok megszólalnak és kibeszélik gazdáikat. A szokások tájegységenként alakultak, változtak.

  1701. december 24-én végezték ki GOTTFRIED LEHMANN kapitányt, mert segítette II. RÁKÓCZI FERENC szökését a bécsújhelyi börtönből. Mivel kiszámítható és várható volt a birodalmi herceg, majd erdélyi fejedelem halálos ítélete, felesége, SAROLTA AMÁLIA hercegnő szervezni kezdte férje szökését a Lehmann testvérek bevonásával. A kapitány, akinek rokonszenvét Rákóczi elnyerte, nagy árat fizetett a szöktetésért:másnap letartóztatták, kínvallatás, lefejezés, felnégyelés lett a sorsa, de öccsének sikerült Lengyelországba szöknie. Lehmann kapitány kőszegi sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság "A" kategóriában a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította.

  1837. december 24-én született Elisabeth Eugenie Amalie VON WITTELSBACH bajor hercegnő, a magyarbarátságáról ismert közkedvelt SISSY, osztrák császárné, a magyar ERZSÉBET királyné.

  1911. december 24-én halt meg ZICHY NÁNDOR, a gondolatai és írásai miatt grófi címétől és kamarási méltóságától megfosztott magyar főrend, jogász, közgazdász, országgyűlési képviselő. A kiegyezés után a Deák-párt híve lett.

  Márk Éva