Évfordulók december 13-án

2014.12.12 15:33

 

DECEMBER 13. LUCA-NAP, a legjelentősebb női ünnep, mivel ezen a napon az asszonyoknak, lányoknak tilos volt dolgozni. Szent Luca a vakok, szemfájósok és menyasszonyok védőszentje, névnapjához több népi hiedelem kötődik. Legismertebb a Luca-széke, amit ezen a napon kell elkezdeni faragni, s csak karácsonyra készülhet el. Ha készítője felállt rá az éjféli misén, megláthatta a boszorkányokat.

1553. december 13-án született NAVARRAI HENRIK, Medici Katalin vője, IV. Henrik néven francia király. Elhíresült mondása: Párizs megér egy misét, állítólag akkor hangzott el, amikor protestáns hitét elhagyva katolizált, hogy király lehessen.

1937. december 13-án kezdődött a nankingi mészárlás v. Nancsing meggyalázása néven ismert borzalom. A második kínai-japán háború során Peking és Sanghaj elfoglalása után a japánok az akkori kínai főváros, Nanking ellen fordultak. Miután a védők nem tárgyaltak a megadásról, a japán hadsereg megindította a támadást, és elfoglalták a várost. A rövid ostrom a világtörténelem talán legkegyetlenebb, hat héten át tartó tartó mészárlásába torkollt. Az áldozatok számáról nincs pontos adat. A kínaiak szerint 300 ezer, a japánok szerint 20 ezer ember halt meg. A Távol-keleti Nemzetközi Katonai Törvényszék 250 ezer főben állapította meg az áldozatok számát. Japán mindmáig nem kezeli súlyának megfelelően az agressziót, történelemkönyveikben apró incidensként beszélnek róla, és újabban már vannak olyan politikai csoportok, melyek szerint a mészárlás meg sem történt, a fotók és dokumentumok hamisítványok. A japán közvélemény képtelen elfogadni, hogy katonáik ilyen iszonyatosan kegyetlen tettekre voltak képesek.

Márk Éva