Évfordulók augusztus 5-én

2015.08.04 15:58

  AUGUSZTUS 5. Egyházi ünnep HAVAS BOLDOGASSZONY tiszteletére. A legenda szerint a IV. sz. közepén egy gazdag római patrícius és a felesége úgy döntöttek, hogy vagyonukat Máriának ajánlják föl. Álmukban megjelent a Szent Szűz és azt mondta nekik, hogy templomot építtessenek azon a helyen, amit másnap hó borít. Így is cselekedtek, s megépült a SANTA MARIA MAGGIORE bazilika RÓMÁBAN. Ez a dátum a templom felszentelésének évfordulója.

  1384.augusztus 5-én I. LAJOS magyar király a dalmát tengerpart visszaszerzéséért kezdett, számára sikertelen háború után fegyverszünetet kötött Velencével, hogy minden figyelmét Nápolyra fordíthassa, ahol meggyilkolták öccsét, András herceget. A megegyezés egyik haszna, hogy a nápolyi hadjáratra hajóval vihette seregét az Adrián.

  1813. augusztus 5-én született IVAR ANDREAS AASEN norvég költő, nyelvtudós, a norvég művelődéstörténet egyik legnagyobb alakja. Parasztcsalád nyolcadik, korán árvaságra jutott gyermeke volt. Bár sokat kellett dolgoznia a gazdaságban, minden szabad percét olvasással töltötte, amire felfigyelve a plébános oktatni kezdte. 1841-ben ösztöndíjat kapott a norvég nyelv kutatására, attól fogva élete fő célja az eldánosodott nyelv megújítása volt. Ő alapozta meg a NYNORSK nyelvet, melyet ma kb. egymillió norvég beszél.

  1963. augusztus 5-én írta alá a három atomhatalom - az USA, a SZU, és NAGY BRITANNIA - az ATOMCSEND egyezményt. Franciaország és Kína nem csatlakozott a szerződéshez, de beleegyeztek a fegyverzet-ellenőrzésbe. Az enyhülést az előző évi KUBAI VÁLSÁG okozta stressz hozta meg.

  Márk Éva