Évfordulók augusztus 22-én

2015.08.21 12:43

 

  A nap idézete:

 "Nem szabad elfelejtenünk, hogy a történelem során mindig is voltak olyan zsarnokok és gyilkosok, akik egy ideig legyőzhetetlennek tűntek, de végül mindig elbuktak. Mindig."  MAHATMA GANDHI

 

  1232. augusztus 22-én biztosította IX. Gergely pápa II. ANDRÁS magyar királyt, hogy a Szentszék engedélye nélkül senki sem közösíthető ki. Az eset előzményei: RÓBERT esztergomi érsek interdiktumot (egyházi tilalom, kiközösítés) mondott az országra, és néhány előkelőjére, mivel nem tartották be a zsidók és izmaeliták ellen hozott pápai döntést. Az érsek eljárása miatt II. András panaszt tett a pápánál, mire IX. Gergely felszólította az érseket, hogy tekintsen el az egyházi fenyítéstől, mert a probléma rendezésére legátust küld Magyarországra Jakab bíboros praenestei püspök személyében.

  1831. augusztus 22-én halt meg KAZINCZY FERENC, a magyar irodalmi élet, a felvilágosodás és a nyelvújítás vezéralakja. Klasszikusokat fordított magyar színházaknak, meghonosította a szonettet; versei örök értéket képviselnek.

  1864. augusztus 22-én hagyta jóvá a VÖRÖSKERESZT létrehozását a Genfi Egyezmény. A szervezet alapítója HENRI DUNANT, aki a solferinói ütközetben (1859) látta, hogy az áldozatok jórésze megmenthető lett volna, ha időben elsősegélyhez, ill. orvosi ellátáshoz jutnak. Dunant R. CREME brit pacifista parlamenti képviselővel (az 1903-as Nobel-békedíj kitüntetettjével) összefogva megalapították az Interparlamentáris Uniót, mely a háborús viszályok békés elintézését lett volna hivatva szolgálni.

  Márk Éva