Évfordulók augusztus 16-án

2015.08.15 07:54

  Augusztus 16. SZENT RÓKUS ünnepe. Rókus a pestisből gyógyulók védőszentje, aki az 1367/68-ban Európa-szerte dühöngő járvány során kézrátétellel gyógyította a szenvedőket, köztük egy bíborost, a pápa fivérét.

  1886. augusztus 16-án halt meg SZVAMA RAMAKRISNA (Gadadhara Csatterdzsi) indiai filozófus, aki a világvallások szintézisének megteremtésére tett kísérletet. Hétéves korától voltak misztikus élményei, később sokáig élt erdőben remeteként. Látomásai voltak Jézusról és Mohamedről, hott benne, hogy bár különböző utakon, de ugyanazt a célt kívánja megvalósítani minden vallás.

  1945. augusztus 16-án nevezte ki XII. Piusz pápa esztergomi érsekké MINDSZENTY JÓZSEFET, aki veszprémi püspökként 1944-ben tiltakozott a zsidók elhurcolása ellen, majd megtagadta a püspöki palota átengedését a nyilasoknak (akik ezért pincebörtönbe zárták). Az új hatalommal is szembeszállt, ezért 1949-ben életfogytig tartó börtönre ítélték, de hat évvel később betegségei miatt háziőrizetbe helyezték, melyből '56-ban szabadult. A forradalom leverése után az amerikai nagykövetség fogadta be, ahonnan csak 1971-ben távozhatott. Hátralévő éveiben a külföldre szakadt magyarság összefogásán dolgozott. 1975-ben halt meg, hamvait 1991-ben hozták haza.

  1991 augusztus 16-án a magyar állam három évvel korábbi meghívásának eleget téve Magyarországra érkezett II. JÁNOS PÁL, aki először Esztergomba ment Mindszenty bíboros sírjához. Később találkozott állami vezetőkkel, majd a szellemi élet prominenseivel. II. János Pál, az "utazó pápa" látogatása volt az első eset, hogy római pápa Magyarországon járt.

  Márk Éva