Évfordulók augusztus 1-jén

2015.07.31 11:15

  Augusztus 1-jén tartja nemzeti ünnepét SVÁJC annak emlékére, hogy 1291-ben e napon három kanton (Schwyz, Uri, Unterwalden) szövetségéből megalakult államuk. Az európai hatalmak csak 1648-ban, a vesztfáliai békében ismerték el az ország önállóságát, a Habsburg Birodalomtól való függetlenségét.

  1664. augusztus 1-jén a szentgotthárdi csatában megsemmisítő vereséget szenvedett a Köprülü Ahmed vezette török hadsereg. Az elsöprő győzelem ellenére az Udvari Titkos Tanács császári megbizottja Bécs pillanatnyi érdekeit véve figyelembe, megalázó feltételekkel kötött békét.

  1849. augusztus 1-jén zajlott a Nyerges-tetői ütközet, melynek során TUZSON JÁNOS alezredes kétszáz székely honvéddel védte a szorost a többezres osztrák- orosz túlerővel szemben. A SZÉKELY THRMOPÜLÉNEK nevezett hősies küzdelemnek egy kászoni ember árulása vetett véget. Fél évszázaddal később közadakozásból készült Poulini János csíkzsögödi kőfaragómester emlékoszlopa. Az elesett hősök tömegsírját ma kopjafák díszítik. Ajánlom honlapunk olvasóinak figyelmébe KÁNYÁDI SÁNDOR: Nyergestető c. versét!

  1898. augusztus 1-jén halt meg ARANY LÁSZLÓ költő, népmesegyűjtő, Arany János fia, Petőfi keresztfia. A forradalom kitörésekor még csak 4 éves gyermek a bukás után a korban elérhető legkitűnőbb nevelést kapta a nagykőrösi iskolában, ahol édesapján kívül számos ott menedékre lelő kiemelkedő személyiség oktatott. Arany László fő műve A DÉLIBÁBOK HŐSE volt, de gyűjtött népmeséket Székelyföldön, és sajtó alá rendezte apja irodalmi hagyatékát. Csak 54 éves volt, amikor tifuszban meghalt.

  Márk Éva