Évfordulók április 6-án

2014.04.05 20:01

1848. április 6-án, két nappal a tápióbicskei győztes ütközet után a honvédhaderő ismét összecsapott a császári hadakkal. Az Isaszeg és Gödöllő között lezajlott ütközet a tavaszi hadjárat döntő csatájának bizonyult. Nagy volt a tét mindkét fél számára. A császári haderő számára egy esetleges vereség a Duna - Tisza köze elvesztését jelentette volna, míg számunkra ennek megszerzésével megnyílt volna az út Buda visszavétele felé.
A Görgei vezette magyar fősereg (soraiban a lengyel légió katonáival) végül is győzedelmeskedett a Windischgrätz vezette császári seregek felett.

1896. április 6-án I. György görög király megnyitotta az I. újkori olimpiai játékokat Athénban. Két évvel korábban Párizsban Pierre de Coubertin-nek köszönhetően megalakult a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amely az I. nyári olimpiai játékok helyszínéül Athént jelölte rendezőnek. A kezdeti szervezési nehézségek ellenére sikeresen megrendezték a játékokat. A 14 nemzetett felvonultató nemzetközi sportesemény számunkra, magyarok számára azért is jelentős, mert rögtön két arany-, 1 ezüst- és három bronzéremmel térhettek haza sportolóink. Hajós Alfréd a 100 és 1200 méteres gyorsúszásban szerzett két aranyérmet. Atlétikában 1 ezüst- (Dáni Nándor), két bronz (Szokoly Alajos, Kellner Gyula) , míg teniszben egy bronzérmet (Tapavicza Momcsilló) nyertek versenyzőink.

1994. április 6-án kitört a ruandai népirtás, a II. világháború utáni történelem egyik legnagyobb tömeggyilkossága, miután a Juvénal Habyarimana ruandai hutu elnököt szállító repülőgépet a ruandai főváros, Kigali repülőtere felett lelőtték, s a gépen tartózkodó Cyprien Ntyriamira burundi hutu államfő is meghalt. Ruanda pokollá vált. Az ezt követő kb. 100 napban a hutu milíciák mintegy fél millió (más források szerint 800 ezer kisebbségben élő tuszit öltek meg), illetve a tuszik elleni etnikai tisztogatást elítélő mérsékelt hutu áldozatok száma is több százezerre tehető. Összességében 1 millió áldozata lehetett a polgárháborúnak. Mind a mai napig nem derült fény arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa két héttel a háború kirobbanása után miért rendelte haza békefenntartóinak 90%-át. Romeo Dallaire tábornok parancsnoksága alatt mindössze 275 katona maradt Ruandában, de a tábornok parancsot kapott arra, hogy ne avatkozzon be a konfliktusba.

Topor István