Évfordulók április 4-én

2014.04.03 18:50

1674. április 4-én a pozsonyi rendkívüli bíróság a megjelent protestáns prédikátorokat, majd 7-én a tanítókat - több mint 700 főt - felségsértés és hazaárulás vádjával fej- és jószágvesztésre ítélt. A legtöbben lemondtak az egyházi szolgálatról, néhányan áttértek feltételesen szabadulást nyertek. Az áttérni vonakodó 67 prédikátor, akik nem voltak hajlandók aláírni a reverzálist (írásban tett ígéret, elismervény), különböző börtönökbe hurcolták.

1849. április 4-én Tápióbicskénél zajlott le a dicsőséges tavaszi hadjárat egyik első győztes ütközete. Klapka György tábornok csapatai Tápióbicskénél Jellasics altábornagy seregének utóvédjébe ütköztek, de Damjanich tábornok Tápiószele felől érkező hadtestének segítségével illetve a Nagykáta irányából érkező fővezér, Görgei jóvoltából a honvédseregek győzelmet arattak az ellenfél felett. Itt zajlott le a Hermann von Riedesel őrnagy és Színi Sebő Alajos alezredes közötti párviadal, amelyet Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényébe is beépített, igaz nála az esemény az isaszegi ütközetben zajlott, Baradlay Richárd és Palvicz Ottó között. 

1968. április 4-én Martin Luther King amerikai polgárjogi harcos a Tennessee állambeli Memphisben merénylet
áldozatául esett.

A babtista lelkész, King az ötvenes évek óta egyik kiemelkedő harcosa volt a színesek egyenjogúsításáért harcoló polgárjogi mozgalomnak. Példaképének Mahátma Gandhit tekintette. Hozzá hasonlóan ő is az erőszakmentességet hirdette. 1964-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki. Tevékenysége miatt többször letartóztatták. Halála súlyos zavargásokat váltott ki.

1983. április 4-én indult útjára a Challenger amerikai űrrepülőgép. Összesen kilenc küldetést teljesített. 1986. január 28-ikán, az STS-51-L küldetésen fedélzetén hét űrhajóssal, az indítás után 73 másodperccel megsemmisült. A balesetet követően két és fél évig szüneteltették az űrsikló flottát, az újra indulás 1988-ban folytatódott az STS-26 küldetéssel, amit a Discovery hajtott végre.

Topor István