Évfordulók április 25-én

2014.04.24 16:45

 1077. április 25-én halt meg I. Géza magyar király, I. Béla fia. Nehéz időben, az Árpádok között is gyakran előfordulótestvérharcok idején élt, majd került hatalomra.  Magnus volt a keresztény neve, de a pogány Géza néven koronázták meg. "Papkirályként" uralkodott (Koszta János történész), hajlott az aszkétizmusra. Nagy király lehetett volna, ha nem hal meg 3 évi uralkodás után fiatalon, (kb. 35 évesen). Megkezdett életművét öccse, I. László végezte be.

  1512. április 25-én buktatta meg apját, II. Bajazidot I. (Vitéz v. Rettenetes) Szelim. A trónt elfoglalva megölette fivéreit és unokaöccseit. Hódító politikája főleg kelet felé irányult. Az ő fia volt I. Szulejmán, Magyarország meghódítója, akinek életcélja volt a Habsburg-ház erejének megtörése. A kegyetlen Szelimről itt olvashatnak: korok.webnode.hu/products/i-szelim-a-kegyetlen1/

  1719. április 25-én jelent meg az első angol regényként számon tartott Robinson Crusoe, Daniel Defoe műve. A szerző egyik nevezetessége, hogy 198 írói álnevet használt.

  1992. április 25. A "Harag Napja", Torgyán József szervezésében. "Az Antall-kormány modjon le!" után következett a szlogenné vált Horn Gyula "monnyon le! A gyűlés, amit Torgyán 250 ezresre tippelt, a rendőrség szerint 10-12 ezer fős lehetett. Torgyán tevékenysége felbomlasztotta a kisgazda pártot, az FKgP azóta sem játszik szerepet a magyar politikai életben.

  MÁRK ÉVA