Évfordulók április 20-án

2015.04.19 13:16

  Április 20. EMMA napja. A név egyik viselője SZENT EMMA, Karinthia védőszentje, aki férje és fiai halála után vagyonát női és férfi kolostorok alapítására, szegényházak és templomok építésére fordította. XI. Piusz pápa avatta szentté 1938-ban.

  1083. április 20-án nyitották fel a szentté avatási eljárás első lépéseként államalapító királyunk sírját, I. (SZENT) LÁSZLÓ jelenlétében. Ettől a naptól beszéltek I. ISTVÁNRÓL, mint szentről, bár a tényleges "felemelés" később történt. HARTVIK püspök szerint, aki KÖNYVES KÁLMÁN megbízásából írta meg SZENT ISTVÁN életét, I. László ekkor emeltette ki a mumifikálódott SZENT JOBBOT. Az ereklye kalandos úton jutott a raguzai dominikánusok birtokába, akiktől kitartó diplomáciai tárgyalások után MÁRIA TERÉZIA királynő szerezte vissza.

  1221. április 20-án hagyta meg III. HONORIUSZ pápa a magyar főpapoknak, hogy a Visegrád melletti görög ritusú szerzetesek helyére latin szertartásúakat helyezzenek. Ez a rendelkezés hamarosan a magyarországi görög ritusú egyház elsorvadásáhos vezetett.

  1738. április 20-án született JELKY ANDRÁS kalandor világjáró, felfedező Baján. Apjánál tanulta ki a szabóságot, aki aztán vándorútra küldte a kor szokásainak megfelelően. Először Bécsbe ment a bátyjához, onnan indult Párizsba, ahova sosem érkezett meg. Elképesztő, olykor hihetetlen kalandokat élt át. A német Erlangenben erőszakkal besorozták, onnan megszökött. Rotterdamig jutott, ahol csavargásért begyüjtötték és egy hajóra tették, ami a gyarmatokra vitte volna. A várható kényszermunka helyett a hajót megtámadó kalózok adták el őket rabszolgának Algériában, de onnan is sikerült megszöknie, s egy portugál hajóval Kantonig jutott, onnan Batáviába. Ceylont is megjárta, itt "a vadak elfogták, és ketrecbe zárva meg akarták sütni", de megint szerencséje volt: a főnök leánya megszöktette, egy évig éltek a vadonban, azt ették, ami ehetőt találtak. Ezt megunva egy arra járó hajón visszament Batáviába, ahol végre nyugalmasabb élet várt rá, vagyonra tett szert és gazdagon nősült. Felesége halála után rátört a honvágy, 1770-ben visszatért Európába. Hazaérkezése olyan szenzáció volt, hogy Bécsben Mária Teréziának is bemutatták. Itthon újra nősült, egy fia született. Kalandokban gazdag élete 45 évig tartott, tüdőbajban halt meg.

  1889. április 20-án született ADOLF HITLER német diktátor, a nemzetiszocialista (náci) párt vezetője. Bővebben itt olvashatnak róla:korok.webnode.hu/products/adolf-hitler-hatalomra-jutasa1/

   Márk Éva